Składniki (28-30 cm):
- Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
- Botwina: 2 pęczki;
- Śmietana (nie oszukujmy się - im bardziej tłusta tym smaczniejsza tarta). Można też użyć jogurt: 150-200 g;
- Jaja: 2 szt.;
- Ser Feta: 200 g;
- Sól/pieprz/tymianek: do smaku;
Wykonanie:
- Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek;
- Buraczki odciąć od liści, obrać. Każdy pokroić na 6-8 kawałków;
- Podsmażyć na niewielkim "ogniu" (10 min.);
- Dodać pokrojone liście i smażyć jeszcze kilka minut;
- Do buraków dodać ok. 1/3 śmietany (lub jogurtu), wymieszać;
- Na gorące ciasto wyłożyć kolejno: Buraki, ser i śmietanę zmieszaną z jajkami;
- Zapiekać 180 st. C z temoobiegiem (25 min.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz