piątek, 10 maja 2013

Co??? Robisz ciasto francuskie???



   
  Wypróbowałem  kilka przepisów na ciasto francuskie, ale ten wydaje mi się dawać ciasto najlepiej rozwarstwiające się. A to cała istota. Przepis pochodzi z książki "Ciasta" autorstwa Michel'a Roux (Seniora)

Składniki:
  • Mąka: 500 g;
  • Sól: 12 g;
  • Ocet winny, biały : 25 ml;
  • Bardzo zimna woda: 200 ml;
  • Stopione masło: 50 g;
  • Masło: 400 g (do wałkowania);
Przygotowanie:
  • Wyrobić (najlepiej maszynowo) ciasto z pierwszych 5 składników, odstawiając na bok masło do wałkowania. Kiedy będzie gładkie odstawić do lodówki na MINIMUM 2 godziny;
  • Kolejne etapy polegają na wałkowaniu masła z ciastem w ten sposób, aby zachowało warstwową naturę (casto-masło-ciasto-masło...). Pracy netto jest niewiele, ale trzeba sobie zarezerwować ok. 6 godzin czasu na kolejne wałkowania;
  • Pierwszy etap wałkowania wykonuję z masłem o temperaturze pokojowej. Masło bardzo zimne w tak wielkiej masie na prawdę źle się wałkuje. Ponadto 400 gram to dwie kostki masła, które najlepiej połączyć właśnie w tej temperaturze. Masło "ciepłe" się łatwo rozchodzi, ale trzeba być delikatnym, żeby robić to równomiernie i żeby masło nie "wypłynęło z ciasta";
  • Oprószyć powierzchnię stolnicy mąką i rozwałkować ciasto (mniej więcej na kwadrat);
  • Masło rozłożyć na środku ciasta. Zawinąć rogi na masło;
  • Rozwałkować (delikatnie) na prostokąt i złożyć na 3 części (tak jak w Rogalach);
  • Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę;
  • Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt ok. 70x40 i złożyć. Obrócić o 90 stopni i rozwałkować na prostokąt o podobnych rozmiarach;
  • Odstawić do lodówki na 30 minut;
  • Powtórzyć 4 razy;
  • Na koniec pozostaje kwestia przechowywania. Jeżeli planujemy zużyć od razu to możemy trzymać w lodówce (tydzień?). Jeżeli chcemy zamrozić to najlepiej rozwałkować caisto na grubość ok. 1-1,5 cm i pokroić na 4-6 kawawałków;

2 komentarze:

  1. Michel Roux jest świetny, jak i jego przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam. Nie wiem, czy miałabym czas i cierpliwość:)

    OdpowiedzUsuń