Niniejszy przepis skutkuje powstaniem 35 rogali różnej wielkości i kształtu
Ciasto (półfrancuskie drożdżowe):
- 500 ml mleka;
- 50 g świeżych drożdży;
- 2 jajka;
- 1 kg mąki;
- 100 g cukru pudru;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- Płaska łyżeczka soli;
- 450 g masła (50 g do ciasta + 400 g do wałkowania);
Nadzienie:
- 300 g maku;
- 1,5 szklanki cukru pudru;
- 350 g orzechów włoskich;
- 350 g zblanszowanych migdałów;
- 200 g żurawiny suszonej;
- 200 g śmietany;
Wykonanie:
Ciasto:
- Do mleka dodać drożdże. Wymieszać i odczekać kilka minut;
- Dodać jaja i ekstrakt waniliowy;
- Dodać mąkę, cukier, masło (50g);
- Wyrobić w mikserze. Ciasto powinno być lekko lepiące, miękkie;
- Owinąć szczelnie folią (ciasto rośnie!) do żywności i włożyć do lodówki na 1 godzinę;
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o proporcjach boków 3:1
- Na rozwałkowane ciasto położyć masło. Można delikatnie rozsmarować aby pokryło powierzchnię ciasta (zostawić 2 cm marginesu).
- Złożyć "na 3" i włożyć do lodówki na 1 godzinę;
- Składanie powtórzyć jeszcze 3 razy oprószając mąką w miarę potrzeby;
- Odstawić ciasto do lodówki na noc (ok. 12 godzin)
- Mak i orzechy zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zemleć z migdałami. Dodać cukier;
- Żurawinę zalać 100 ml wrzątku i odstawić na 15 minut. Dodać do masy razem z płynem;
- Wymieszać masę dodając stopniowo śmietanę;
- Ciasto na rogale rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 40-50 cm, grubości 2-3 mm i długości na ile pozwala nam ciasto. Ciasto można podzielić na mniejsze porcje ale należy to zrobić w ten sposób, aby nie uszkodzić warstw. Następnie przeciąć wzdłuż długiego boku;
- Ciasto podzielić na trójkąty;
- Rozsmarować masę;
- Zwijać rogale od podstawy trójkąta do wierzchołka;
- Rogalom nadać ostateczny kształt i przełożyć na blachę do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę);
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C;
- Rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem;
- Piec ok. 25 minut. Do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika posmarować obficie lukrem;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz