piątek, 11 listopada 2011

Nie-marcińskie Rogale

Niniejszy przepis skutkuje powstaniem 35 rogali różnej wielkości i kształtu
 
Ciasto (półfrancuskie drożdżowe): 
  • 500 ml mleka;
  • 50 g świeżych drożdży;
  • 2 jajka;
  • 1 kg mąki;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • Płaska łyżeczka soli;
  • 450 g masła (50 g do ciasta + 400 g do wałkowania);
Nadzienie:
  • 300 g maku;
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 350 g orzechów włoskich;
  • 350 g zblanszowanych migdałów;
  • 200 g żurawiny suszonej;
  • 200 g śmietany;
 Wykonanie:

      Ciasto:
  • Do mleka dodać drożdże. Wymieszać i odczekać kilka minut;
  • Dodać jaja i ekstrakt waniliowy;
  • Dodać mąkę, cukier, masło (50g);
  • Wyrobić w mikserze. Ciasto powinno być lekko lepiące, miękkie;
  • Owinąć szczelnie folią (ciasto rośnie!) do żywności i włożyć do lodówki na 1 godzinę;
  • Schłodzone ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o proporcjach boków 3:1
  • Na rozwałkowane ciasto położyć masło. Można delikatnie rozsmarować aby pokryło powierzchnię ciasta (zostawić 2 cm marginesu).
  • Złożyć "na 3" i włożyć do lodówki na 1 godzinę;



  • Składanie powtórzyć jeszcze 3 razy oprószając mąką w miarę potrzeby;
 
  •  Odstawić ciasto do lodówki na noc (ok. 12 godzin)
          Nadzienie:
    • Mak i orzechy zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zemleć z migdałami. Dodać cukier;
     
    •  Żurawinę zalać 100 ml wrzątku i odstawić na 15 minut. Dodać do masy razem z płynem;
    •  Wymieszać masę dodając stopniowo śmietanę;
            Rogale:
      • Ciasto na rogale rozwałkować na prostokąt o szerokości ok. 40-50 cm, grubości 2-3 mm i długości na ile pozwala nam ciasto. Ciasto można podzielić na mniejsze porcje ale należy to zrobić w ten sposób, aby nie uszkodzić warstw. Następnie przeciąć wzdłuż długiego boku;
      • Ciasto podzielić na trójkąty;
      • Rozsmarować masę;

      • Zwijać rogale od podstawy trójkąta do wierzchołka;
      • Rogalom nadać ostateczny kształt i przełożyć na blachę do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę);
      • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C;
      • Rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem;
      • Piec ok. 25 minut. Do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika posmarować obficie lukrem;
       
        

        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz