wtorek, 1 listopada 2011

Tymiankowo - jabłkowy crème brûlée

Polska adaptacja klasycznego francuskiego przepisu

Składniki (ok. 12 porcji 125 ml): 
  • 750 ml śmietanki kremówki 30%;
  • 250 ml mleka;
  • 750 g pokrojonych jabłek (ważone po obraniu i usunięciu nasion). Użyłem ok 950 g nieoczyszczonych jabłek;
  • 9 żółtek;
  • 150 g cukru do masy + cukier do posypania;
  • Mały pęczek tymianku (10-12 gałązek); 
Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 150 st. C;
  • Zmieszać śmietankę i mleko. Zagotować na małym ogniu z gałązkami tymianku i odstawić;

  • Jabłka smażyć z cukrem. Zredukować na małym ogniu do 2/3 początkowej objętości;
  • Śmietankę przelać przez sito do jabłek;

  • Jabłka ze śmietanką zmiksować na gładki krem;
  • Cały czas miksując (przy pomocy blendera / malaksera / miksera ręcznego) dodawać jabłkowo-tymiankowy krem do żółtek;
  • Opcjonalnie: ściągnąć pianę z tak zmiksowanej masy. Dla niektórych poprawia to estetykę. Mnie to nie przeszkadza;
  • Rozlać masę do żaroodpornych miseczek (można też użyć filiżanek);

  • Wypełnione naczynia z masą przenieść do dużej blaszki / naczynia ceramicznego, w której będą pieczone w kąpieli wodnej;
  • Włożyć do piekarnika, napełnić duże naczynie wodą do 2/3 wysokości naczyń, w których jest masa. Jeżeli komuś wygodniej można napełnić wodą i przykryć folią naczynie poza piekarnikiem;
  • Przykryć folią i piec 40 minut;
  • Po wyjęciu studzić powoli pod przykryciem. Zbyt szybko schłodzona masa pęknie;
  • Po ostudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny;

 Podanie:

  • Na powierzchnię rozsypać trochę cukru (najlepiej brązowego);
  • Karmelizować palnikiem. Można użyć grilla, jeśli nie posiadamy takiego. Trzeba się jednak liczyć, że krem się mocno upłynni i efekt kontrastu zniknie;


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz