Składniki (ok. 12 porcji 125 ml):
- 750 ml śmietanki kremówki 30%;
- 250 ml mleka;
- 750 g pokrojonych jabłek (ważone po obraniu i usunięciu nasion). Użyłem ok 950 g nieoczyszczonych jabłek;
- 9 żółtek;
- 150 g cukru do masy + cukier do posypania;
- Mały pęczek tymianku (10-12 gałązek);
- Piekarnik rozgrzać do 150 st. C;
- Zmieszać śmietankę i mleko. Zagotować na małym ogniu z gałązkami tymianku i odstawić;
- Jabłka smażyć z cukrem. Zredukować na małym ogniu do 2/3 początkowej objętości;
- Śmietankę przelać przez sito do jabłek;
- Jabłka ze śmietanką zmiksować na gładki krem;
- Cały czas miksując (przy pomocy blendera / malaksera / miksera ręcznego) dodawać jabłkowo-tymiankowy krem do żółtek;
- Opcjonalnie: ściągnąć pianę z tak zmiksowanej masy. Dla niektórych poprawia to estetykę. Mnie to nie przeszkadza;
- Rozlać masę do żaroodpornych miseczek (można też użyć filiżanek);
- Wypełnione naczynia z masą przenieść do dużej blaszki / naczynia ceramicznego, w której będą pieczone w kąpieli wodnej;
- Włożyć do piekarnika, napełnić duże naczynie wodą do 2/3 wysokości naczyń, w których jest masa. Jeżeli komuś wygodniej można napełnić wodą i przykryć folią naczynie poza piekarnikiem;
- Przykryć folią i piec 40 minut;
- Po wyjęciu studzić powoli pod przykryciem. Zbyt szybko schłodzona masa pęknie;
- Po ostudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny;
Podanie:
- Na powierzchnię rozsypać trochę cukru (najlepiej brązowego);
- Karmelizować palnikiem. Można użyć grilla, jeśli nie posiadamy takiego. Trzeba się jednak liczyć, że krem się mocno upłynni i efekt kontrastu zniknie;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz