piątek, 18 listopada 2011

Aromatyczna pasta z dynii

Do kanapki jak i jako nadzienie do pierogów/pierożków/ravioli, naleśników itp. Inspiracja pochodzi z magazynu Bistro


Składniki:
  • 350 - 400 g obranej, umytej i pokrojonej dynii;
  • 1 cebula;
  • 40 g masła masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra;

Wykonanie:
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na połowie ilości masła;
  • Dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości (czas zależy od gatunku dynii i wielkości kawałków);
  • Dodać wyciśnięty czosnek, kurkumę (1 łyżeczka), curry (pół łyżeczki), sól, pieprz, paprykę ostrą do smaku;
  • Całość zmiksować z pozostałym masłem;
  • Spróbować i ewentualnie dodać więcej przypraw;
  • Podane przyprawy jak i ich ilości stanowią swoistą bazę do dalszych, własnych doświadczeń. Warto poeksperymentować z klasyczną szałwią jak i kminem rzymskim i kolendrą!



3 komentarze:

  1. bardzo mnie zaciekawiła.
    hm, muszę skombinować dynię xd

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Nie wpadłabym na to. Musi fajnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia, dla mnie na TAK !! ♥♥♥♥♥

    OdpowiedzUsuń