Do kanapki jak i jako nadzienie do pierogów/pierożków/ravioli, naleśników itp. Inspiracja pochodzi z magazynu Bistro
Składniki:
- 350 - 400 g obranej, umytej i pokrojonej dynii;
- 1 cebula;
- 40 g masła masła;
- 2 ząbki czosnku;
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka ostra;
Wykonanie:
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na połowie ilości masła;
- Dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości (czas zależy od gatunku dynii i wielkości kawałków);
- Dodać wyciśnięty czosnek, kurkumę (1 łyżeczka), curry (pół łyżeczki), sól, pieprz, paprykę ostrą do smaku;
- Całość zmiksować z pozostałym masłem;
- Spróbować i ewentualnie dodać więcej przypraw;
- Podane przyprawy jak i ich ilości stanowią swoistą bazę do dalszych, własnych doświadczeń. Warto poeksperymentować z klasyczną szałwią jak i kminem rzymskim i kolendrą!
bardzo mnie zaciekawiła.
OdpowiedzUsuńhm, muszę skombinować dynię xd
Świetna! Nie wpadłabym na to. Musi fajnie smakować:)
OdpowiedzUsuńDynia, dla mnie na TAK !! ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń