sobota, 26 listopada 2011

Kisz flamandzki na Dzień Buraka !

Z okazji niedawnego Dnia Buraka (24 XI), tenże w roli głównej:


Ciasto:
  • Mąka pszenna: 350 g;
  • Jajka: 3 szt.;
  • Masło o temperaturze pokojowej: 150 g;
  • Drożdże świeże: 15 g (lub 7 g drożdży suchych);
  • Sól: płaska łyżeczka;
Farsz:
  • Buraki: 3 szt. (ok. 400 g);
  • Szpinak świeży lub mrożony: 500 g;
  • Śmietana lub jogurt: 200 g;
  • Jajka: 2 szt.;
  • Feta: 200 g;
  • Czosnek: 1 ząbek;
  • Oliwa: ok. 1 łyżka;
  • Sól, pieprz: do smaku;
Wykonanie:
  • Wyrobić ciasto. Po wyrobieniu owinąć mocno folią do żywności i włożyć do lodówki na kilka (lub nawet kilkanaście) godzin.

  • Buraki ugotować (w zależności od wielkości 40-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Obrać;
  • Szpinak rozmrozić i odcedzić. Jeżeli używany jest świeży szpinak - umyć i osuszyć.
  • Na oliwie podsmażyć pokrojony czosnek i dodać szpinak.
  • Dusić kilka minut. Odstawić;
  • Jajka ubić i dodać do śmietany/jogurtu; Całość wymieszać ze szpinakiem;
  • Ciasto rozwałkować w ten sposób aby wystawało poza foremkę;
  • Wylać na spód masę szpinakową;
  • Ułożyć pokrojone buraki i fetę;

  • Zawinąć ciasto, aby przykryć częściowo masę;

  • Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C;

2 komentarze: