Ciasto:
- Mąka pszenna: 350 g;
- Jajka: 3 szt.;
- Masło o temperaturze pokojowej: 150 g;
- Drożdże świeże: 15 g (lub 7 g drożdży suchych);
- Sól: płaska łyżeczka;
- Buraki: 3 szt. (ok. 400 g);
- Szpinak świeży lub mrożony: 500 g;
- Śmietana lub jogurt: 200 g;
- Jajka: 2 szt.;
- Feta: 200 g;
- Czosnek: 1 ząbek;
- Oliwa: ok. 1 łyżka;
- Sól, pieprz: do smaku;
- Wyrobić ciasto. Po wyrobieniu owinąć mocno folią do żywności i włożyć do lodówki na kilka (lub nawet kilkanaście) godzin.
- Buraki ugotować (w zależności od wielkości 40-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Obrać;
- Szpinak rozmrozić i odcedzić. Jeżeli używany jest świeży szpinak - umyć i osuszyć.
- Na oliwie podsmażyć pokrojony czosnek i dodać szpinak.
- Dusić kilka minut. Odstawić;
- Jajka ubić i dodać do śmietany/jogurtu; Całość wymieszać ze szpinakiem;
- Ciasto rozwałkować w ten sposób aby wystawało poza foremkę;
- Wylać na spód masę szpinakową;
- Ułożyć pokrojone buraki i fetę;
- Zawinąć ciasto, aby przykryć częściowo masę;
- Piec 40-45 minut w temp. 180 st. C;
Hmm, wyglada intrygujaco, ciekawe jak smakuje... I dlaczego flamandzki...?
OdpowiedzUsuńSuper :) trzeba wypróbować :D
OdpowiedzUsuń