niedziela, 20 listopada 2011

Cukinia zapiekana z kalafiorem


Składniki (6-8 porcji):
  • 7 sztuk małych cukinii (Ok. 2,5 kg);
  • 4 płaty makaronu "lasagne";
  • 1 kalafior (500 g);
  • 4 jajka;
  • 2 kubeczki jogurtu lub śmietany (400 g);
  • Ser typu parmezan do posypania (ok. 70 g);
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego estragonu;
  • 50-70 ml oliwy;
Wykonanie:

  • Podsmażyć cukinię na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i estragonu (Podzielić na 2 lub więcej części w miarę dostępności dużej patelnii) i odstawić;
  • Kalafior podzielić na drobne "różyczki" i zblanszować (3 minuty);
  • Płaty "lasagne" wrzucić do gotującej się wody (ok. 1-2 minuty). Należy uważać, żeby się nie skleiły;
  • Jajka roztrzepać i dodać do nich jogurt/śmietanę. Dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
  • W naczyniu do pieczenia (tutaj ok. 30 x 30 cm) układać warstwami:
1. Połowę cukinii - zalać ją połową ilości jajek z jogurtem/śmietaną;
2. Płaty lasagne;

3. Drugą połowę cukinii;
4. Kalafior;
5. Zalać całość pozostałością jajek;


  • Posypać startym serem;

  • Piec ok. 45 minut w temp. 200 st C;

1 komentarz:

  1. rewelacja!
    coś zdecydowanie dla mnie. uwielbiam takie zapiekane warzywa!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń