Składniki (6-8 porcji):
- 7 sztuk małych cukinii (Ok. 2,5 kg);
- 4 płaty makaronu "lasagne";
- 1 kalafior (500 g);
- 4 jajka;
- 2 kubeczki jogurtu lub śmietany (400 g);
- Ser typu parmezan do posypania (ok. 70 g);
- 2 łyżki świeżego, posiekanego estragonu;
- 50-70 ml oliwy;
- Podsmażyć cukinię na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i estragonu (Podzielić na 2 lub więcej części w miarę dostępności dużej patelnii) i odstawić;
- Kalafior podzielić na drobne "różyczki" i zblanszować (3 minuty);
- Płaty "lasagne" wrzucić do gotującej się wody (ok. 1-2 minuty). Należy uważać, żeby się nie skleiły;
- Jajka roztrzepać i dodać do nich jogurt/śmietanę. Dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
- W naczyniu do pieczenia (tutaj ok. 30 x 30 cm) układać warstwami:
2. Płaty lasagne;
3. Drugą połowę cukinii;
4. Kalafior;
5. Zalać całość pozostałością jajek;
- Posypać startym serem;
- Piec ok. 45 minut w temp. 200 st C;
rewelacja!
OdpowiedzUsuńcoś zdecydowanie dla mnie. uwielbiam takie zapiekane warzywa!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com