sobota, 5 listopada 2011

Buraki nadziewane mięsem

Trochę jesiennej kuchni polskiej

Składniki (8 porcji): 
  • 8 sporych buraków (ok. 2 kg);
  • 400 g mielonej wołowiny;
  • 1 cebula;
  • Zioła: 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki świeżej mięty i 1 łyżeczka świeżego tymianku;
  • 100g boczku w cienkich plastrach;
  • 2 łyżki kuskusu;
  • 1 szklanka bulionu;
  • 200 g śmietany;
  • Sól pieprz;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka bułki tartej;
Przygotowanie:
  • Buraki umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu (ok. 1 godzina). Następnie odcedzić i wystudzić;
  • Cebulę pokroić w paski. Zrumienić na maśle;
  • Buraki obrać i wydrążyć;
  • Kuskus zalać ok. pół szklanki gorącego bulionu;
  • Mięso połączyć z cebulą, zaparzonym kuskusem, ziołami, solą (ok. 1 płaska łyżeczka) i pieprzem;
  •  Buraki nadziać mięsem;
  • Piekarnik rozgrzać do 170 st. C
  • Naczynie, w którym pieczone będą buraki posmarować delikatnie masłem i ułożyć na dnie plasterki boczku;
  • Na boczku ułożyć nadziane buraki;
  • Na dno wlać pół szklanki bulionu i posypać całość bułką tartą (ok. 1 łyżka);
  • Piec 40 minut (170 st. C). Po tym czasie zalać buraki śmietaną i piec jeszcze 10 minut;
 

1 komentarz:

  1. wyglądają pysznie, aż mam ochotę je wypróbować :)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń