Składniki (8 porcji):
- 8 sporych buraków (ok. 2 kg);
- 400 g mielonej wołowiny;
- 1 cebula;
- Zioła: 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki świeżej mięty i 1 łyżeczka świeżego tymianku;
- 100g boczku w cienkich plastrach;
- 2 łyżki kuskusu;
- 1 szklanka bulionu;
- 200 g śmietany;
- Sól pieprz;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka bułki tartej;
- Buraki umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu (ok. 1 godzina). Następnie odcedzić i wystudzić;
- Cebulę pokroić w paski. Zrumienić na maśle;
- Buraki obrać i wydrążyć;
- Kuskus zalać ok. pół szklanki gorącego bulionu;
- Mięso połączyć z cebulą, zaparzonym kuskusem, ziołami, solą (ok. 1 płaska łyżeczka) i pieprzem;
- Buraki nadziać mięsem;
- Piekarnik rozgrzać do 170 st. C
- Naczynie, w którym pieczone będą buraki posmarować delikatnie masłem i ułożyć na dnie plasterki boczku;
- Na boczku ułożyć nadziane buraki;
- Na dno wlać pół szklanki bulionu i posypać całość bułką tartą (ok. 1 łyżka);
- Piec 40 minut (170 st. C). Po tym czasie zalać buraki śmietaną i piec jeszcze 10 minut;
wyglądają pysznie, aż mam ochotę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)