Składniki (4-6 osób):
- Ok. 2 kg drobnej cukinii;
- 4 jajka;
- 4 ziemniaki;
- Duży pomidor (lub mniejsze koktajlowe);
- Zioła, np. tymianek, estragon;
- Oliwa;
- Ser do zapiekania. Tutaj: Dziugas;
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C
- Połowę cukinii pokroić na plasterki. Drugą połowę zetrzeć na tarce (największe oczka), posolić i odcisnąć po chwili;
- Ziemniaki ugotować i odcedzić;
- Cukinię pokrojoną na plasterki podsmażyć na oliwie i wyłożyć na rozgrzane naczynie żaroodporne. Przyprawić solą i pieprzem;
- Ziemniaki pokroić i rozłożyć na cukinii;
- Do startej cukinii dodać sól, pieprz, zioła i podsmażyć;
- Zdjąć z ognia i wmieszać jajka;
- Wyłożyć na pierwszą warstwę cukinii i ziemniaków;
- Pomidor/y pokroić na plasterki i rozłożyć na powierzchni;
- Posypać serem;
- Zapiekać 30 minut;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz