czwartek, 27 października 2011

Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i jajek



Składniki (4-6 osób): 
  • Ok. 2 kg drobnej cukinii;
  • 4 jajka;
  • 4 ziemniaki;
  • Duży pomidor (lub mniejsze koktajlowe); 
  • Zioła, np. tymianek, estragon;
  • Oliwa;
  • Ser do zapiekania. Tutaj: Dziugas

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 190 st. C
  • Połowę cukinii pokroić na plasterki. Drugą połowę zetrzeć na tarce (największe oczka), posolić i odcisnąć po chwili;
  • Ziemniaki ugotować i odcedzić;
  • Cukinię pokrojoną na plasterki podsmażyć na oliwie i wyłożyć na rozgrzane naczynie żaroodporne. Przyprawić solą i pieprzem;
  • Ziemniaki pokroić i rozłożyć na cukinii;

  • Do startej cukinii dodać sól, pieprz, zioła i podsmażyć;

  • Zdjąć z ognia i wmieszać jajka;
  • Wyłożyć na pierwszą warstwę cukinii i ziemniaków;
  • Pomidor/y pokroić na plasterki i rozłożyć na powierzchni;

  • Posypać serem;
  • Zapiekać 30 minut;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz