Składniki :
- Świeża/e ryba/y w całości (patroszona/e) - sztuk: wg apetytu i ilości chętnych na jej zjedzenie. Tutaj: 4 Makrele - w sumie ok. 1 kg;
- Sól gruboziarnista. Ja użyłem najtańszej, jaką znalazłem: "kamienna, niejodowana do przetworów";
- Cytryna (przyda się i skórka i miąższ);
- 2 białka;
- Zioła; Tutaj tymianek, ale można użyć dowolnych, według uznania;
- Oliwa;
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 st. C
- Ryby dobrze umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym;
- Do wnętrz włożyć po "ósemce" cytryny i zioła;
- Przygotować sól. W misce wymieszać sól z pokrojoną skórką cytryny i białkami;
- Na dno naczynia do pieczenia (dopasować wielkość do ilości i wielkości ryb) ułożyć cienką warstwę "przyprawionej" soli;
- Ryby wysmarować oliwą i położyć na soli;
- Przykryć resztą soli. Można Pozostawić ogony i głowy bez przykrycia;
- Piec 30 min.;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz