poniedziałek, 24 października 2011

Ryby w soli

Ryba jaka jest, każdy widzi ... 

Składniki : 
  • Świeża/e ryba/y w całości (patroszona/e) - sztuk: wg apetytu i ilości chętnych na jej zjedzenie. Tutaj: 4 Makrele - w sumie ok. 1 kg;
  • Sól gruboziarnista. Ja użyłem najtańszej, jaką znalazłem: "kamienna, niejodowana do przetworów";
  • Cytryna (przyda się i skórka i miąższ);
  • 2 białka; 
  • Zioła; Tutaj tymianek, ale można użyć dowolnych, według uznania;
  • Oliwa; 

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C
  • Ryby dobrze umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym;
  • Do wnętrz włożyć po "ósemce" cytryny i zioła;

  • Przygotować sól. W misce wymieszać sól z pokrojoną skórką cytryny i białkami;
  • Na dno naczynia do pieczenia (dopasować wielkość do ilości i wielkości ryb) ułożyć cienką warstwę "przyprawionej" soli;

  • Ryby wysmarować oliwą i położyć na soli;

  • Przykryć resztą soli. Można Pozostawić ogony i głowy bez przykrycia;

  • Piec 30 min.;
Po upieczeniu sól zamieni się w twardą skorupę. Najlepiej znaleźć jakiś sposób aby podważyć ją od brzegu i ściągnąć jak kołdrę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz