niedziela, 23 października 2011

Jesienna zupa brokułowa

Obowiązkowe pierwsze danie na jesień ... 

Składniki (6-8 porcji) : 
  • Ok. 1 kg brokułów - podzielone na "różyczki". Twardsze części też niech się nie zmarnują;
  • Bulion warzywny - tutaj dużo zależy od pożądanej konsystencji zupy. Ok. 600-700 ml. Jeżeli takowego nie mamy można użyć wody, w której gotowały się brokuły - o tym później;
  • Ser pleśniowy. Ostry, słony (typu Roquefort);
  • Gruszki konferencje. Na jedną porcję połowa lub ćwierć; 
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Masło do smażenia gruszek (ok 1 łyżka); 

Przygotowanie:
  • Brokuły wrzucić do gotującego się bulionu (jeśli obecny) lub osolonej wody;
  • Gotować max. 4-5 minut na intensywnym ogniu. Jeśli będziemy gotować długo zniknie kolor;
  • Ugotowane brokuły przenosimy do blendera wraz z bulionem / wodą - kontrolując ilość płynu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na tym etapie można dodać trochę sera;
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem;
  • Gruszki podsmażyć tuż przed podaniem. Na patelni rozgrzać masło i smażyć obrane i pozbawione nasion części gruszek - ok 2 minuty na średnim ogniu z każdej strony;
  • Wlać zupę na talerz i dodać gruszki i rozdrobniony ser;
Zupę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż kolor z każdym odgrzewaniem będzie blednąć...



1 komentarz:

  1. Fajowe zdjecie. :) Ja robie to polaczenie smakow z kalafiorem, a nie brokulem i bardzo je lubie. :) Na nastepny strzal pojda brokuly dla odmiany. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń