czwartek, 29 września 2011

Placki cukiniowe

Drobna przekąska lub dodatek do mięs... 

Składniki (6 porcji) : 
  • 800 g cukinii;
  • 200-250 g mąki;
  • 2 jajka;
  • Ok. 100 g miękkiego sera (np. camembert / brie); 
  • Sól (1 płaska łyżeczka), pieprz do smaku;
  • Opcjonalnie zioła (tymianek / oregano); 
  • Oliwa do smażenia; 

Przygotowanie:
  • Cukinię obrać (jeśi cukinia jest młoda i delikatna można skórę zostawić), usunąć nasiona;
  • Miąższ zetrzeć na dużych "oczkach". Odstawić na kilka minut. Mocno odcisnąć. Z początkowej ilości pozostanie ok. 500 g cukinii gotowej do użycia; 
  • Dodać sól, zioła i roztrzepane jaja;
  • Stopniowo dodawać mąkę co jakiś czas mieszając. Do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smażenia (dużo zależy od ilości wody zawartej w cukinii);
  • Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię nakładać łyżką masę formując małe placuszki;
  • Podczas smażenia nałożyć na każdy placek kilka drobnych kawałków sera;
  • Odwrócić i podsmażyć drugą stronę, aż ser się stopi i zrumieni;
  • Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz