- 800 g cukinii;
- 200-250 g mąki;
- 2 jajka;
- Ok. 100 g miękkiego sera (np. camembert / brie);
- Sól (1 płaska łyżeczka), pieprz do smaku;
- Opcjonalnie zioła (tymianek / oregano);
- Oliwa do smażenia;
Przygotowanie:
- Cukinię obrać (jeśi cukinia jest młoda i delikatna można skórę zostawić), usunąć nasiona;
- Miąższ zetrzeć na dużych "oczkach". Odstawić na kilka minut. Mocno odcisnąć. Z początkowej ilości pozostanie ok. 500 g cukinii gotowej do użycia;
- Dodać sól, zioła i roztrzepane jaja;
- Stopniowo dodawać mąkę co jakiś czas mieszając. Do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smażenia (dużo zależy od ilości wody zawartej w cukinii);
- Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię nakładać łyżką masę formując małe placuszki;
- Podczas smażenia nałożyć na każdy placek kilka drobnych kawałków sera;
- Odwrócić i podsmażyć drugą stronę, aż ser się stopi i zrumieni;
- Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz