Składniki na 4 porcje:
- ok 700 g bobu (świeży lub mrożony);
- ok. 0,5 kg kurek;
- 300 - 400 g makaronu tagliatelle;
- masło;
- oliwa;
- sól, pieprz, tymianek;
Przygotowanie:
- Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Obrać;
- Kurki podsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Posolić, popie...yć. Kiedy będą miękkie dodać bób (powinien być jeszcze ciepły po gotowaniu). Dodać tymianek. Dusić 10 minut (dolać odrobinę wody/bulionu/białego wina);
- W międzyczasie ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu lub swojego widzi-mi-się. Odcedzić. Dodać do naczynia w którym dusiły się kurki z bobem i wymieszać;
- Na talerzu skropić dobrą oliwą. Można też posypać parmezanem lub przepraszam za wyrażenie: analogiem (np. litewski twardy Dziugas);
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz