sobota, 17 września 2011

Bób i kurki...

 Trzeci wątek... Drugi zawierający bób... Czyż to nie podejrzane? Jeśli mogę być o coś słusznie podejrzewany to właśnie o miłość do bobu... Słusznie!


Składniki na 4 porcje:

  • ok 700 g bobu (świeży lub mrożony);
  • ok. 0,5 kg kurek;
  • 300 - 400 g makaronu tagliatelle;
  • masło;
  • oliwa;
  • sól, pieprz, tymianek;

Przygotowanie:
  • Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Obrać;  
  • Kurki podsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Posolić, popie...yć. Kiedy będą miękkie dodać bób (powinien być jeszcze ciepły po gotowaniu). Dodać tymianek. Dusić 10 minut (dolać odrobinę wody/bulionu/białego wina);
  • W międzyczasie ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu lub swojego widzi-mi-się. Odcedzić. Dodać do naczynia w którym dusiły się kurki z bobem i wymieszać;
  • Na talerzu skropić dobrą oliwą. Można też posypać parmezanem lub przepraszam za wyrażenie: analogiem (np. litewski twardy Dziugas);

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz