piątek, 23 września 2011

Malinowe crumble

Wielkie wydarzenie... To pierwszy deser tutaj. Niech będzie prosty i sezonowy. Można go wykonać z wszystkimi owocami (a przynajmniej warto spróbować).

Składniki i wykonanie (6 porcji) :
 
Przygotować ciasto kruche:
  • 200 g mąki;
  • 100 g masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 żółtka
Mąkę, masło i cukier połączyć i wyrobić szybko dłonią lub... tłuczkiem do ziemniaków, o ile jest w formie pogiętego pręta (kto by pomyślał ile ma zastosowań...). Ważne, aby uzyskać konsystencję sypką - "okruchów chleba". Dodać żółtka. Wyrobić szybko dłonią. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut.
Maliny (ok 600-700 g) rozłożyć do sześciu żaroodpornych miseczek / kokilek. Posypać cukrem pudrem. Ciasto, które powinno już zamarznąć i być sztywne utrzeć na największych oczkach tarki wprost na maliny.

Miseczki włożyć do piekarnika, upiec na złoto (200 st C, ok. 25-30 minut). Świetne na gorąco i na zimno. Po wyjęciu z piekarnika można ponownie posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz