środa, 21 września 2011

Włoski klasyk inaczej...

Składniki na 4-6 porcji:

Kulki mięsne:
  • Ok 500 g wołowiny mielonej (np. pega lub gulasz);
  • 1 mała papryka czerwona (drobno pokrojona);
  • Duży pęczek koperku (drobno posiekany);
  • 1 surowe żółtko ;
  • Sól, pieprz;
  • Bułka tarta;


Sos pomidorowy:
  • 3 puszki pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz, oregano;
Przygotowanie:
  • Przygotować sos: na oliwie podsmażyć chwilę czosnek. Dodać pomidory. Dodać przyprawy, ocet balsamiczny. Gotować na otwartym ogniu ok. 30 minut;
  • Paprykę podsmażyć na oliwie niewielkim ogniu do miękkości (ok 10 minut) i odstawić do ostygnięcia;
  • Mięso wymieszać z koperkiem, żółtkiem, solą (ok. 1 łyżeczka), pieprzem;
  • Dodać podsmażoną paprykę do masy mięsnej;
  • Jeżeli konsystencja będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej postaci;
  • Z masy mięsnej formować kulki (wielkości piłki do ping ponga) (Będzie łatwiej mając troszkę mąki na dłoniach i pod ręką w razie potrzeby);
  • Kulki podsmażyć z dwóch stron na odrobinie oliwy a następnie przenieść do gotującego się sosu pomidorowego;
  • Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Podawać z długim makaronem (np. spagetti lub bavette);




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz