Kulki mięsne:
- Ok 500 g wołowiny mielonej (np. pega lub gulasz);
- 1 mała papryka czerwona (drobno pokrojona);
- Duży pęczek koperku (drobno posiekany);
- 1 surowe żółtko ;
- Sól, pieprz;
- Bułka tarta;
Sos pomidorowy:
- 3 puszki pomidorów;
- 2 ząbki czosnku;
- ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz, oregano;
- Przygotować sos: na oliwie podsmażyć chwilę czosnek. Dodać pomidory. Dodać przyprawy, ocet balsamiczny. Gotować na otwartym ogniu ok. 30 minut;
- Paprykę podsmażyć na oliwie niewielkim ogniu do miękkości (ok 10 minut) i odstawić do ostygnięcia;
- Mięso wymieszać z koperkiem, żółtkiem, solą (ok. 1 łyżeczka), pieprzem;
- Dodać podsmażoną paprykę do masy mięsnej;
- Jeżeli konsystencja będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej postaci;
- Z masy mięsnej formować kulki (wielkości piłki do ping ponga) (Będzie łatwiej mając troszkę mąki na dłoniach i pod ręką w razie potrzeby);
- Kulki podsmażyć z dwóch stron na odrobinie oliwy a następnie przenieść do gotującego się sosu pomidorowego;
- Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Podawać z długim makaronem (np. spagetti lub bavette);
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz