Bakłażan z nadzieniem z grzybów i sera
Składniki na 4 porcje:
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oliwy
- 200-300 g grzybów (w tym przypadku podgrzybki)
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- łyżka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ostrego sera pleśniowego (roquefort lub analogiczne)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na połowy. Ponacinać w kratkę (nie przeciąć skóry!) Wysmarować oliwą (najlepiej użyć pędzelka). Bakłażany oprószyć solą i pieprzem. Piec 30-35 minut bez przykrycia.
- Kiedy bakłażan się piecze przygotować grzyby. Dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć na niewielkim ogniu drobno pokrojoną cebulę z drobno posiekanym rozmarynem (2-3 minuty) mieszając leniwie.
- Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę (ok 1 cm) grzyby. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć (2-3 minuty). Odstawić z ognia - przyda się za chwilkę
- Kiedy bakłażan się upiecze wyjąc z piekarnika (trzymać temperaturę!), wybrać z niego miąższ nie naruszając skórki. Miąższ pokroić i dodać do farszu grzybowego. Podsmażyć chwilkę i przyprawić wedle uznania.
- Farsz włożyć w miejsce wyskrobanego miąższu. Ułożyć na wierzchu pokruszony ser. Wstawić do piekarnika (którego nie wyłączyliśmy)
- Zapiekać 15 minut. Ser powinien się roztopić
- Podawać z grzankami
|
Bakłażany po upieczeniu |
|
Farsz przed zapieczeniem |
|
Gotowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz