środa, 27 lipca 2011

Gnocchi z bobu

Na dobry początek ... Bób!
Świeży bób się kończy, ale można zrobić z mrożonego:

Składniki:
  • ok. 1,3-1,5 kg bobu (przed ugotowaniem i obraniem) 
  • ok. 1,5 szklanki mąki 
  • 2 jaja  
  • sól, pieprz 
  • do podania: ricotta i świeże zioła (mięta / bazylia)
 Przygotowanie:
  • Bób ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut - ma być miękki), obrać zaraz po ugotowaniu i zgnieść praską do ziemniaków (bez fanatyzmu - mogą pozostać drobne fragmenty)
  • Dodać jajka, sól (ok. pół łyżeczki) i pieprz. Wyrabiać ręcznie lub w mikserze stopniowo dodając mąkę do uzyskania konsystencji zwartej, lekko klejącej masy
  • Z tak wyrobionego ciasta w formie kuli odrywać mniejsze "kęsy" (dłonie posypać mąką, żeby się nie kleiło) i zwijać w walec o średnicy 3-4 cm hojnie podsypując mąką
  • Kroić na małe kawałki 
  • Gotować ok 5 minut w osolonej wodzie
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz