Już są! Gromowe ziele (to po staropolsku). Ciasto francuskie można kupić lub zrobić (tutaj)
Składniki:
- Szparagi;
- Boczek cienko pokrojony;
- Ciasto francuskie;
- Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie);
Przygotowanie:
- Szparagi oczyścić i delikatnie usunąć powierzchniowe włókna. Aby usunąć najtwardszą dolną część najlepiej delikatnie przełamać w dolnej części;
- Wodę w garnku zagotować i posolić;
- Szparagi związać, aby w garnku zachowały pozycję pionową podczas gotowania (dlatego wąski garnek będzie lepszy), a szczyty nie były zanurzone i gotowały się na parze;
- Szparagi włożyć do wrzątku (szczyty do góry!) i gotować 2 minuty;
- Szparagi wyjąć, rozłożyć na papierowym ręczniku i osuszyć;
- Chwycić 2-3 szparagi i owinąć boczkiem a następnie ciastem francuskim;
- Tak przygotowane pakiety rozłożyć na naczyniu do pieczenia (najlepiej rozgrzanym). Dla dekoracji można dodać kilka drobnych pomidorków;
- Piec 200 st. C ok 15-20 minut - aż ciasto ładnie się zarumieni i rozwarstwi;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz