- Szparagi: 1 wiązka;
- Filety z kurczaka: 4 szt.;
- Boczek (cienko pokrojony): 150 g. Można też użyć szynki parmeńskiej;
- Śmietana: 200 g;
- Pietruszka zielona: 1 pęczek;
- Opcjonalnie: świeży tymianek, mięta;
Przygotowanie:
- Szparagi oczyścić i delikatnie usunąć powierzchniowe włókna. Aby usunąć najtwardszą dolną część najlepiej delikatnie przełamać w dolnej części. Odkroić część szczytową szparagów (ok. 3 cm), resztę pokroić na 1 cm kawałki;
- Każdy filet z kurczaka owinąć ciasno boczkiem;
- Śmietanę wymieszać z pietruszką i ziołami i szczyptą soli i pieprzu;
- Kurczaka smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty. Kurczaka odwrócić, dodać pokrojone szparagi (bez szczytów) i smażyć dalsze 3-4 minuty;
- Dodać śmietanę z pietruszką i ziołami. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu 5 minut;
- Dodać szczyty szparagów (nie trzeba ich mieszać - uduszą się na parze). Przykryć i dusić dalsze 5-7 minut;
Fantastyczne! Musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSzparagofil:) Rewelacyjne słowo:) Czuję się szparagofilem... szparagi pycha:)
OdpowiedzUsuńszparagofilem nie jestem,ale moze zostane,bo zdjecia sa super zachecajace do wyprobowania ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniapomyslow.blogspot.com/