(forma 28 cm)
Kruchy spód:
- Mąka: 270 g;
- Masło: 150 g;
- Cukier puder: 60 g;
- żółtka: 2 szt.;
- Mleko: 2-3 łyżki;
Wypełnienie:
- Mak: 60 g (lub Mak zmieszany z mielonymi migdałami proporcji 1:1);
- Mleko: 50 ml;
- Masło: 200 g;
- Cukier puder: 120 g;
- Skórka z 1 cytryny;
- Jaja: 2 szt.;
- Mąka: 120 g;
Lukier:
- Cukier puder: 150 g;
- Sok z cytryny: 1 Łyżka;
- Mleko: 1-2 Łyżki;
Przygotowanie:
Kruchy spód:
- Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać masło w kawałkach i utrzeć (ja używam ugniatarki do ziemniaków);
- Dodać żółtka oraz mleko. Ugniatać ciasto łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyc do lodówki na 15 minut;
- Upiec (ja przykrywam folią i zasypuję soją i tak piekę kilka minut). Następnie odsłaniam i piekę aż się przyrumieni;
- Ostudzić;
Wypełnienie:
- Mak (Lub mak z migdałami) wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić;
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką cytrynową;
- Wbić żółtka i ucierać (nie przejmować się, jeśli skłądniki się rozdzielą);
- Dodać mak namoczony w mleku i wmieszać delikatnie mąkę (masa będzie miała konsystencję gliny);
- Wyłożyć na ostudzonym spodzie i wstawić do piekarnika (Całość wygładzi się w piekarniku);
- Piec ok. 20-25 min;
- Posmarować lukrem;
PYCHA ;D
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnoście tej pięknej tarty: czy soję można zastąpić soczewicą?
OdpowiedzUsuńSoję można zastąpić tu dowolną niepalną i nietoksyczną substancją stałą :)
OdpowiedzUsuń