Składniki:
- Kurczak, Pierś: 400-500 g;
- Papryka czerwona: 2 szt.;
- Cebula: 2 szt.;
- Kozieradka: 1 Łyżka;
- Imbir, świeży: 3-4 cm (Lub 1 Łyżka suszonego);
- Gorczyca: 1 łyżeczka;
- Kurkuma: 1 łyżeczka;
- Pomidory: Puszka 400 g;
- Mleko kokosowe: puszka 400g;
- Fasolka zielona (może być mrożona): 400 g;
- Sól, pieprz;
- Imbir zetrzeć na tarce;
- W moździerzu rozetrzeć kozieradkę (trzeba się pomęczyć, i ponieważ jest bardzo twarda, warto zrobić to partiami). Dodać utarty imbir i utrzeć ze sobą;
- Kurczaka pokroić w kawałki o grubości 3-4 cm;
- Natrzeć kurczaka imbirem i kozieradką z dodatkiem oleju i odstawić na godzinę;
- Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni;
- Podsmażyć gorczycę (1 min);
- Dodać cebulę, paprykę, kurkumę, smażyć ok. 5-7 minut. Smażyć na niewielkim ogniu;
- Zwiększyć "ogień" i dodać kurczaka. Smażyć 5 minut;
- Dodać pomidory. Przyprawić do smaku Dusić 5 minut;
- Dodać meko kokosowe. Dusić 5 minut;
- Dodać fasolkę. Dusić 10 min.;
- Uduszone...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz