sobota, 23 marca 2013

Curry Currczakowe

Podano z ryżem (O! Takim)


Składniki:
  • Kurczak, Pierś: 400-500 g;
  • Papryka czerwona: 2 szt.;
  • Cebula: 2 szt.;
  • Kozieradka: 1 Łyżka;
  • Imbir, świeży: 3-4 cm (Lub 1 Łyżka suszonego);
  • Gorczyca: 1 łyżeczka;
  • Kurkuma: 1 łyżeczka;
  • Pomidory: Puszka 400 g;
  • Mleko kokosowe: puszka 400g;
  • Fasolka zielona (może być mrożona): 400 g;
  • Sól, pieprz;
Przygotowanie:
  • Imbir zetrzeć na tarce;
  • W moździerzu rozetrzeć kozieradkę (trzeba się pomęczyć, i ponieważ jest bardzo twarda, warto zrobić to partiami). Dodać utarty imbir i utrzeć ze sobą;

  • Kurczaka pokroić w kawałki o grubości 3-4 cm;
  • Natrzeć kurczaka imbirem i kozieradką z dodatkiem oleju i odstawić na godzinę;
  • Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni;
  • Podsmażyć gorczycę (1 min);
  • Dodać cebulę, paprykę, kurkumę, smażyć ok. 5-7 minut. Smażyć na niewielkim ogniu;

  • Zwiększyć "ogień" i dodać kurczaka. Smażyć 5 minut;
  • Dodać pomidory. Przyprawić do smaku Dusić 5 minut;
  • Dodać meko kokosowe. Dusić 5 minut;
  • Dodać fasolkę. Dusić 10 min.;
  • Uduszone...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz