niedziela, 17 marca 2013

Kiszone cytryny

Brzmi obco? Najwyższy czas, żeby to zmienić :).
Kiszone cytryny to znakomity dodatek do mięs, drobiu, ryb i sałatek. Ich charakterystyczny słono-kwaśny smak trudno porównać do czegokolwiek innego. I bardzo dobrze. Można je przechowywać w lodówce przez wiele tygodni.


Składniki:

  • Cytryny: Potrzebne będą owoce w całości, jak i ich sok. Ile kto ma, ile kto chce. Do potraw przeważnie dodaje się max 1 szt. Na początek wystarczy 9 sztuk (6 w całości + 3 na sok)
  • Gruboziarnista sól morska


Przygotowanie:


  • Cytryny obrać ze skóry i części albedo;
  • Cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki;
  • Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sporo soli. Cytryny złożyć odtwarzając ich kształt;
  • Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować;
  • Zasypać solą;
  • Zalać sokiem z cytryny, przykrywając je całkowicie;
  • Słoik zamknąć i odstawić. Po 1-2 tygodniach są gotowe. Przechowywać w lodówce

1 komentarz:

  1. moje cytryny się właśnie kiszą :) nie obierałam ich ze skóry, użyłam ekologicznych i je porządnie wyszorowałam. już nie mogę się doczekać aż ich spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń