Składniki:
- Pietruszka, korzeń: 2szt (pokrojone na 2-3 cm plasterki);
- Marchewka: 1 szt (pokrojona na 2-3 cm plasterki);
- Cebula: 4 szt.;
- Przyprawy i zioła: Cynamon (2 laski). anyż (4 gwiazdki), liść laurowy (3 szt.), imbir mielony (1 łyżeczka), kurkuma mielona (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki lub do smaku);
- Dynia (u mnie mrożona): 500 g (pokrojona na 2-3 cm kostkę);
- Ciecierzyca: 1 puszka (200 g);
- Kuskus: 300 g;
- Bulion lub woda: 250 ml;
- Suszone morele lub śliwki: 150 g;
- Masło;
- Kiszona Cytryna (Link): 1 szt.;
- Świeża kolendra;
- oliwa;
Przygotowanie:
Warzywa:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C;
- Na dużej patelni (użyć takiej, którą można włożyć do piekarnika) podsmażyć na oliwie pokrojone pietruszki, marchewkę i cebulę wraz z anyżem, liściem laurowym, cynamonem i innymi przyprawami (3-5 minut);
- Umieścić w piekarniku na 10 minut.
- Dorzucić dynię, wymieszać i piec dalej ok 30 min.
- Dorzucić ciecierzycę i suszone morele i szklankę gorącej wody. Piec 10 minut.
Kuskus:
- W żaroodpornym naczyniu umieścić kuskus z łyżeczką soli i łyżką oliwy i zalać 350-400 ml gorącego bulionu lub wody.
- Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 5 minut. Dodać łyżkę masła i mieszać (najlepiej widelcem) aż masło się roztopi;
- Przykryć na kolejne 5 minut. Dodać pokrojoną drobno kiszoną cytrynę i kolendrę.
Bardzo lubię kuskus, taka jego wersja musi być smaczna :) Rozgrzewająca!
OdpowiedzUsuń