niedziela, 17 marca 2013

Zimowy kuskus

Po dłuższej przerwie... Z okazji nagłych mrozów, potrawa z kuchni krajów cieplejszych... Ale jednocześnie doskonale rozgrzewająca. Wyjątkowego charakteru dodaje kiszona cytryna...




Składniki:
  • Pietruszka, korzeń: 2szt (pokrojone na 2-3 cm plasterki);
  • Marchewka: 1 szt (pokrojona na 2-3 cm plasterki);
  • Cebula: 4 szt.;
  • Przyprawy i zioła: Cynamon (2 laski). anyż (4 gwiazdki), liść laurowy (3 szt.), imbir mielony (1 łyżeczka), kurkuma mielona (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki lub do smaku);
  • Dynia (u mnie mrożona): 500 g (pokrojona na 2-3 cm kostkę);
  • Ciecierzyca: 1 puszka (200 g);
  • Kuskus: 300 g;
  • Bulion lub woda: 250 ml;
  • Suszone morele lub śliwki: 150 g; 
  • Masło;
  • Kiszona Cytryna (Link): 1 szt.;
  • Świeża kolendra;
  • oliwa;


Przygotowanie:

Warzywa:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C;
  • Na dużej patelni (użyć takiej, którą można włożyć do piekarnika) podsmażyć na oliwie pokrojone pietruszki, marchewkę i cebulę wraz z anyżem, liściem laurowym, cynamonem i innymi przyprawami (3-5 minut);



  • Umieścić w piekarniku na 10 minut.
  • Dorzucić dynię, wymieszać i piec dalej ok 30 min.
  • Dorzucić ciecierzycę i suszone morele i szklankę gorącej wody. Piec 10 minut.



Kuskus:

  • W żaroodpornym naczyniu umieścić kuskus z łyżeczką soli i łyżką oliwy i zalać 350-400 ml gorącego bulionu lub wody.
  • Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 5 minut. Dodać łyżkę masła i mieszać (najlepiej widelcem) aż masło się roztopi;
  • Przykryć na kolejne 5 minut. Dodać pokrojoną drobno kiszoną cytrynę i kolendrę.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię kuskus, taka jego wersja musi być smaczna :) Rozgrzewająca!

    OdpowiedzUsuń