sobota, 23 marca 2013

Any(ry)ż, czyli...

Ryż z anyżem i cynamonem, Dodaje charakteru każdej "ryżowej" potrawie.
Natknąłem się na ten przepis u G. Ramsay'a (Szef kuchni po godzinach). Uwielbiam go... Gordona zresztą też.


Składniki:
  • Ryż (najlepiej Basmati lub Jaśminowy): 250 g;
  • Cynamon: 2 laski;
  • Anyż: 3 gwiazdki;
  • Cebule: 2szt. - opcjonalnie;
  • Skórka pomarańczy (z 1 sztuki) - opcjonalnie;
  • Sól : 1 łyżeczka;
  • Gorąca woda lub bulion: 500 ml;
  • Masło: 2 łyżki;
Przygotowanie:
  • Cebule (jeżeli jest) zeszklić (bez koloru) na maśle, na małym ogniu. Jeżeli nie używamy cebuli - po prostu rozgrzać masło;
  • Dodać ryż, cynamon, anyż, skórkę. Zwiększyć ogień i cały czas mieszając smażyć 1-2 minuty;
  • Dolać wodę (bulion) - Uwaga: Będzie skwierczeć. Dobrze wymieszać;
  • Przykryć, włożyć do piekarnika;
  • Piec 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz