Czarna porzeczka to świetny materiał na słodki deser, nie sądzicie?
- 1 + 0,5 porcji (1 porcja na spód + 0,5 porcji na wierzch) ciasta kruchego (słodkiego) na tartę (tutaj);
- Czarna porzeczka: 400 g;
- Opcjonalnie: garść agrestu;
- Cukier puder: 100 g;
- Mąka pszenna: 1 łyżka;
- Cukier puder do posypania;
- Podpiec spód (ok. 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 st. C na dolnej półce);
- Wymieszać cukier z mąką i obsypać owoce. Delikatnie wymieszać;
- Wyłożyć owoce na spód;
- Przygotować wierzch. Ciasto rozwałkować i naciąć według wzoru poniżej;
- Ciasto nawinąć na wałek;
- Rozwinąć ciasto na spodzie i delikatnie porozciągać;
- Przyciąć wierzch dookoła;
- Piec ok 25 minut 200 st. C;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz