Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe: tutaj 2 szt. (w sumie 500 g);
- Mozzarella: ok. 200 g;
- Boczek: ok. 150 g (najlepiej taki w gotowych długich cienkich plasterkach);
- Bób: 20-30 nasion;
- sól, pieprz, przyprawy;
Przygotowanie:
- Bób ugotować (na al dente) ok. 5 min - żeby odeszła skórka. Obrać i odstawić;
- Polędwiczki pokroić na plasterki (ok. 2 cm);
- Każdy z plasterków delikatnie osolić i pop..rzyć z obu stron i z umiarem wyżyć się na nich tłuczkiem. Można posypać niewielką ilością tymianku;
- Mozzarellę pokroić w cienkie plastry;
Złożyć roladki:
- Na przygotowanym plasterku polędwiczki ułożyć plaster mozzarelli i ziarno bobu;
- Zwinąć;
- Owinąć plasterkiem boczku;
Smażenie:
- Po 2 minuty z każdej strony na umiarkowanie mocnym "ogniu";
- Piec ok 7-8 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem (najlepiej włożyć na patelni na której były podsmażane); Spokojnie - nie trzeba dłużej. Jeżeli zbyt długo będą pieczone cała mozzarella wypłynie...
hehe, podoba mi się ta bomba:) lubię bób. Pomysł świetny.
OdpowiedzUsuń