Czyli połączenie smaków jesieni i wiosny w okrągłej formie.
Składniki (28-30 cm):
- Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
- Szparagi: 1 pęczek;
- Por: 2 szt.;
- Śmietana lub jogurt: 150-200 g;
- Jaja: 2 szt.;
- Sól/pieprz: do smaku;
- Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek;
- Szparagi przyciąć na długość około 1/3 średnicy formy (od szczytowej części szparaga oczywiście), aby osiągnąć efekt końcowy (vide infra). Pozostałe części szparagów drobno pokroić;
- Szczytowe partie szparagów zblanszować w osolonej wodzie (1 minuta) i osuszyć;
- Pory oczyścić, usunąć twarde liście i pokroić;
- Szparagi podsmażyć na niewielkim "ogniu" (ok. 5 minut);
- Dodać pory i dusić dalej (ok. 10 minut). Przyprawić do smaku;
- Do porów/szparagów (lekko ostudzonych) dodać połowę śmietany z jajkami i wymieszać. Następnie taką mieszankę wyłożyć na gorący upieczony spód do tarty;
- Szczytowe części szparagów ułożyć promieniście na tarcie i oblać pozostałą porcją śmietany;
- Piec w temp. 180 st. C (25-30 minut);
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz