Składniki:
- 12 dużych jajek
- Olej słonecznikowy
- Czekolada gorzka: 200g;
- Masło: ok. 120 g;
- Jajka: 3 szt;
- Cukier puder: ok. 80 g;
- Mąka pszenna: ok. 120 g;
- Kakao: 3 łyżki;
- Szczypta soli;
Przygotowanie:
- Z jajek należy wyciągnąć zawartość. W tym celu nakłuć szczyt jajka (np. korkociągiem) i poszerzyć otwór do wielkości końcówki rękawa cukierniczego.
- Do środka jajka włożyć wykałaczkę (lub rzeczony korkociąg) i zamieszać. Białko z żółtkiem wypłynie swobodnie.
- Skorupki dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie moczyć godzinę w solance (100g soli na litr wody). Należy dopilnować, żeby solanka wypełniła wnętrze jaja. Solankę wylać ze skorupek i jeszcze raz wypłukać zimną wodą.
- Ułożyć na ręczniku papierowym otworami do dołu. Gdy wyschną do każdej skorupki wlewamy troszkę oleju i kręcimy w ten sposób, aby "naoliwić" wnętrze skorupek. Resztę wylać.
- Na małym ogniu czekoladę rozpuścić z masłem często mieszając. Zdjąć z ognia.
- Jajka ubić z cukrem.
- Cały czas mieszając dodać lekko ostudzoną czekoladę. Sól połączyć z mąką i wmieszać ją w masę czekoladową.
- Tak powstałe gładkie ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i napełnić skorupki do 3/4 wysokości.
- Skorupki umieścić w dołkach formy na muffinki otworami do góry. Piec ok. 15 minut (180 st. C).
:) też sie do takich jajek przymierzałam w tym roku na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń