Risoni to makaron w kształcie ryżu lub pszenicy, od której to wzięła się druga jego nazwa: Orzo. Szybki w przygotowaniu i oryginalny w kształcie.
2 porcje:
Składniki:
- Risoni (Orzo): ok. 200 g;
- Szpinak: ok. 300 g mrożonego szpinaku liściowego (lub świeżego);
- Feta: ok. 100-150 g;
- Czosnek: 2 ząbki
- Gałka muszkatołowa: ćwierć lub do smaku (opcjonalnie);
Przygotowanie:
- Szpinak, jak to szpinak. Rozmrozić i podsmażyć z dodatkiem łyżeczki masła i czosnku. Świeży pokroić i bezpośrednio wrzucić na patelnię z łyżeczką masła. Dusić chwilkę na małym ogniu. Przyprawić do smaku. Odstawić.
- Makaron gotować w osolonej wodzie. Uwaga: Z uwagi na niewielkie rozmiary łatwo go rozgotować. Najlepiej nie dyskutować z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
- Makaron wsypać na patelnię ze szpinakiem i wymieszać. Można chwilkę dusić razem, jeśli chcemy "dogotować" trochę makaron
- Fetę pokroić w kostkę ok. 2 cm. Wymieszać z makaronem, lub zostawić do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz