Składniki (naczynie 25 cm x 25 cm):
- Ryby: Mniej więcej w proporcji 1:2 (wędzona:świeża) w sumie ok. 1 kg;
- Krewetki: 15 szt. (Można dodać wszelkie owoce morza);
- Groszek (mrożony lub świeży): 150 g;
- Szpinak (mrożony lub świeży zblanszowany i odciśnięty): ok. 200 g;
- Marchew: 1 szt.;
- Pietruszka, korzeń: 1 szt.;
- Śmietana: 200 g;
- Skórka i sok z 1 cytryny;
- Sól / pieprz;
- Oliwa: 2-3 łyżki
Ziemniaczane pokrycie:
- Ziemniaki: 1kg;
- Masło: 50 g;
- Ser: Cheddar lub inny ostry ser: ok. 150 g;
- Sól / pieprz;
Wykonanie
- Jeżeli w użyciu są świeże ryby należy je wyfiletować i usunąć skórę;
- Marchew i ser zcieramy na grubych oczkach tarki;
- Ryby pokroić na wygodne do połknięcia kawałki i uożyć w naczyniu do zapiekania. Dodać krewetki;
- Dodać starte warzywa, skórkę z cytryny, groszek (rozmrożony) i szpinak i polać oliwą z sokiem z cytryny;
- Dodać śmietanę, wszystko mieszać i przyprawić do smaku;
- Rozłożyć równo w naczyniu;
- Ziemniaki ugotować, odcedzić u ugnieść na gładką masę z dodatkiem masła i sera;
- Ułożyć na nadzieniu i popracować trochę widelcem :);
- Posypać serem;
- Zapiekać 40 minut 200 st. C.;
chyba bym nie dała śmietany, ale być może bez niej potrawa nie wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wyjdzie wyjdzie - będzie bardziej sucha. I bardziej dietetyczna :)
OdpowiedzUsuń