wtorek, 27 sierpnia 2013

Rybny melanż... Zapiekany

Rybna ławica w morzu ziemniaczanym...


Składniki (naczynie 25 cm x 25 cm):

  • Ryby: Mniej więcej w proporcji 1:2 (wędzona:świeża) w sumie ok. 1 kg;
  • Krewetki: 15 szt. (Można dodać wszelkie owoce morza);
  • Groszek (mrożony lub świeży): 150 g;
  • Szpinak (mrożony lub świeży zblanszowany i odciśnięty): ok. 200 g;
  • Marchew: 1 szt.;
  • Pietruszka, korzeń: 1 szt.;
  • Śmietana: 200 g;
  • Skórka i sok z 1 cytryny;
  • Sól / pieprz;
  • Oliwa: 2-3 łyżki

Ziemniaczane pokrycie:

  • Ziemniaki: 1kg;
  • Masło: 50 g;
  • Ser: Cheddar lub inny ostry ser: ok. 150 g;
  • Sól / pieprz;

Wykonanie

  • Jeżeli w użyciu są świeże ryby należy je wyfiletować i usunąć skórę;
  • Marchew i ser zcieramy na grubych oczkach tarki;
  • Ryby pokroić na wygodne do połknięcia kawałki i uożyć w naczyniu do zapiekania. Dodać krewetki;
  • Dodać starte warzywa, skórkę z cytryny, groszek (rozmrożony) i szpinak i polać oliwą z sokiem z cytryny;
  • Dodać śmietanę, wszystko mieszać i przyprawić do smaku;
  • Rozłożyć równo w naczyniu;
  • Ziemniaki ugotować, odcedzić u ugnieść na gładką masę z dodatkiem masła i sera;
  • Ułożyć na nadzieniu i popracować trochę widelcem :);
  • Posypać serem;
  • Zapiekać 40 minut 200 st. C.;

2 komentarze:

  1. chyba bym nie dała śmietany, ale być może bez niej potrawa nie wyjdzie ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjdzie wyjdzie - będzie bardziej sucha. I bardziej dietetyczna :)

    OdpowiedzUsuń