niedziela, 1 września 2013

Zrolowane czernice

Odważyłem się. Chyba wyszło nieźle (a w każdym razie bardzo smacznie). Czernice z Tarnowskiej Ziemi dostarczyli rodzice. Przepis na biszkopt dostarczył Michel Roux.

Składniki:
Biszkopt (na blat wielkości 30 x 37 cm):
Mąka: 150 g;
Jaja: 5 szt.;
Cukier: 150 g;
Masło (roztopione i schłodzone do temp. ok. 40 st. C): 35 g;

Nadzienie:
Czernice: 250 g;
Śmietana 30%: 200 g;
Cukier: 1/3 szklanki (lub do smaku);
Żelatyna: 2 płaskie łyżeczki;

Wykonanie:
Nadzienie:
Najlepiej przygotować ok. 2 godziny przed włożeniem biszkoptu do piekarnika, żeby stężało
  • Owoce zagotować z połową cukru. Ostudzić (najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem);
  • Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody;
  • Śmietanę ubić z pozostałą częścią cukru;
  • Do owoców dodać żelatynę i dobrze wymieszać;
  • Do owoców dodawać partiami śmietanę i mieszać delikatnie (ale skutecznie);
  • Odstawić do lodówki;
  • Tak przygotowana masa będzie gotowa do "zrolowania" kiedy lekko stężeje (ok. 2 godziny);
Biszkopt:
  • Jajka ubić z cukrem (mikserem ok. 5 minut na średnich obrotach);
  • Mieszając silikonowym mieszadłem dodawać mąkę (w 4 porcjach);
  • Dodać masło i ponownie wymieszać;
  • Ciasto wylać na blachę z piekarnika (tzn. na papier do pieczenia posmarowany masłem);
  • Piec ok. 10 minut (190 st. C);
  • Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do góry dnem na wilgotną czystą ścierkę;
  • Delikatnie zdjąć papier i przyłożyć ponownie (odwrotną stroną);
  • Wykorzystując ścierkę (na której leży ciasto) zwinąć ciasto bez nadzienia w pożądany kształt i odstawić na 15-20 minut do ostygnięcia;
  • Ciasto rozwinąć. Nadzienie powinno być teraz gotowe do użycia;
  • Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście. Można rozłożyć świeże owoce. Posłużą jako rusztowanie i rolada nie będzie się zapadać pod własnym ciężarem;
  • Zwinąć, pomagając sobie ścierką i papierem do pieczenia (odtwarzając kształt w którym stygło ciasto);
  • Odstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc);
  • Podawać z cukrem pudrem;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz