Odważyłem się. Chyba wyszło nieźle (a w każdym razie bardzo smacznie). Czernice z Tarnowskiej Ziemi dostarczyli rodzice. Przepis na biszkopt dostarczył Michel Roux.
Składniki:
Biszkopt (na blat wielkości 30 x 37 cm):
Mąka: 150 g;
Jaja: 5 szt.;
Cukier: 150 g;
Masło (roztopione i schłodzone do temp. ok. 40 st. C): 35 g;
Nadzienie:
Czernice: 250 g;
Śmietana 30%: 200 g;
Cukier: 1/3 szklanki (lub do smaku);
Żelatyna: 2 płaskie łyżeczki;
Wykonanie:
Nadzienie:
Najlepiej przygotować ok. 2 godziny przed włożeniem biszkoptu do piekarnika, żeby stężało
- Owoce zagotować z połową cukru. Ostudzić (najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem);
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody;
- Śmietanę ubić z pozostałą częścią cukru;
- Do owoców dodać żelatynę i dobrze wymieszać;
- Do owoców dodawać partiami śmietanę i mieszać delikatnie (ale skutecznie);
- Odstawić do lodówki;
- Tak przygotowana masa będzie gotowa do "zrolowania" kiedy lekko stężeje (ok. 2 godziny);
Biszkopt:
- Jajka ubić z cukrem (mikserem ok. 5 minut na średnich obrotach);
- Mieszając silikonowym mieszadłem dodawać mąkę (w 4 porcjach);
- Dodać masło i ponownie wymieszać;
- Ciasto wylać na blachę z piekarnika (tzn. na papier do pieczenia posmarowany masłem);
- Piec ok. 10 minut (190 st. C);
- Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do góry dnem na wilgotną czystą ścierkę;
- Delikatnie zdjąć papier i przyłożyć ponownie (odwrotną stroną);
- Wykorzystując ścierkę (na której leży ciasto) zwinąć ciasto bez nadzienia w pożądany kształt i odstawić na 15-20 minut do ostygnięcia;
- Ciasto rozwinąć. Nadzienie powinno być teraz gotowe do użycia;
- Nadzienie rozłożyć równomiernie na cieście. Można rozłożyć świeże owoce. Posłużą jako rusztowanie i rolada nie będzie się zapadać pod własnym ciężarem;
- Zwinąć, pomagając sobie ścierką i papierem do pieczenia (odtwarzając kształt w którym stygło ciasto);
- Odstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc);
- Podawać z cukrem pudrem;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz