sobota, 3 maja 2014

Szparagi zapiekane z warzywami i sosem z kaparów

Szparagi, choć masowo tutaj nie dominują to jednak wyjątkowo smakują w takim towarzystwie. Można zjeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do kurczaka lub wieprzowiny. Na ciepło lub na zimno jako sałatka.

Składniki:

Warzywa:
  • Pietruszka (korzeń): 4 szt.;
  • Cebula czerwona lub zwykła; 3-4 szt.;
  • Oliwa: ok. 100 ml;
  • Słodkie ziemniaki: 4 szt.;
  • Szparagi: 1 pęczek / 500 g;
  • Pomidorki koktajlowe: 10-15 szt.;
  • Sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn.
Sos:
  • Kapary: 2 Łyżki;
  • Sok z połowy cytryny;
  • Musztarda: 1 łyżeczka;
  • Sól: pół łyżeczki

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzać do tem. 190 st. C;
  • Na dużym naczyniu do zapiekania (tutaj ok. 30x30 cm) ułożyć pietruszki (przekrojone wzdłuż) i cebule. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą;
  • Włożyć do piekarnika na 15 minut;
  • Dodać słodkie ziemniaki (każdy pokrojony na 4-6 części). Jeżeli komuś nie przeszkadza można pozostawić skórę (z oczywistych względów należy tylko dobrze wyszorować);
  • Włożyć do piekarnika na 30 minut;
  • W czasie pieczenia szparagi należy ostrugać (zwłaszcza w dolnej części) i usunąć zdrewniałe końcówki. Pozostawić w całości. (Usunięte części szparagów i skórkę można zamrozić i dodać przygotowując bulion);
  • Dodać szparagi i pomidory do reszty warzyw i wymieszać, żeby pokryły się oliwą. Włożyć do pieca na kolejne 10-15 minut;
  • Przygotować sos;
  • Warzywa wyjąć z piekarnika i gorące wymieszać z sosem;

1 komentarz: