Składniki (na tortownicę 28 cm):
- Masło: 150 g;
- Cukier puder: 200 g;
- Mąka: 250 g (przesianej przez sito);
- Jaja: 3 szt.;
- Proszek do pieczenie: 2 płaskie łyżeczki;
- Wanilia: Nasiona z 1 laski lub łyżka ekstraktu waniliowego*;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Skórka z 1 cytryny;
- ok. 200-300 g owoców (jagody, śliwki etc.);
- Cukier puder do podania;
Przygotowanie:
- Tortownicę porządnie natłuścić masłem;
- Masło roztopić dodać cukier ubijać mikserem,
- Dodać jajka, ubijać dalej;
- Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię, proszek do pieczenia;
- Dodawać stopniowo mąkę i ubijać do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta;
- Wylać ciasto do tortownicy (lub naczynia żaroodpornego o odpowiednim rozmiarze);
- Wysypać lub ułożyć owoce;
- Piec ok. 30-35 minut w temp. 200 st. C;
- Posypać cukrem pudrem;
* Ekstrakt waniliowy robię zanurzając rozcięte laski wanilii w wódce (2 laski na 100 ml wódki:
Otworzyć butelkę i wrzucić odpowiednią liczbę lasek wanilii. Jeśli nie ma wystarczającej ilości miejsca w butelce odlać trochę wódki i zużyć wg indywidualnych potrzeb :). Ekstrakt po ok. 2 tygodniach nadaje się do użytku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz