sobota, 17 sierpnia 2013

Ciasto z owocami na leniwe popołudnie...

Najzwyklejsze, znane każdemu ciasto z owocami. Moja wersja... Nie wyobrażam sobie owocu, który nie pasuje do tego ciasta. No może poza awokado i owocu palmy kokosowej :) (chociaż...)

Składniki (na tortownicę 28 cm):
  • Masło: 150 g;
  • Cukier puder: 200 g;
  • Mąka: 250 g (przesianej przez sito);
  • Jaja: 3 szt.;
  • Proszek do pieczenie: 2 płaskie łyżeczki;
  • Wanilia: Nasiona z 1 laski lub łyżka ekstraktu waniliowego*;
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Skórka z 1 cytryny;
  • ok. 200-300 g owoców (jagody, śliwki etc.);
  • Cukier puder do podania;
Przygotowanie:
  • Tortownicę porządnie natłuścić  masłem;
  • Masło roztopić dodać cukier ubijać mikserem,
  • Dodać jajka, ubijać dalej;
  • Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię, proszek do pieczenia;
  • Dodawać stopniowo mąkę i ubijać do uzyskania gładkiego, lejącego się ciasta;
  • Wylać ciasto do tortownicy (lub naczynia żaroodpornego o odpowiednim rozmiarze);
  • Wysypać lub ułożyć owoce;

  • Piec ok. 30-35 minut w temp. 200 st. C;
  • Posypać cukrem pudrem;



* Ekstrakt waniliowy robię zanurzając rozcięte laski wanilii w wódce (2 laski na 100 ml wódki:
Otworzyć butelkę i wrzucić odpowiednią liczbę lasek wanilii. Jeśli nie ma wystarczającej ilości miejsca w butelce odlać trochę wódki i zużyć wg indywidualnych potrzeb :). Ekstrakt po ok. 2 tygodniach nadaje się do użytku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz