środa, 14 sierpnia 2013

Sycąca tarta selerowa z bobem

Połączenie dwóch bardzo niedocenianych smaków. Z powodzeniem może służyć jako lunch, bo jest bardzo sycąca. Potrzebny będzie upieczony seler (można go upiec przy okazji pieczenia czegoś innego, bo szkoda piec jednego selera). Można też go ugotować (ok. 45 minut).


Składniki (28-30 cm): 
  • Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
  • Upieczony seler: 1 szt.;
  • Bób (świeży lub mrożony): ok. 250 g;
  • Śmietana (nie oszukujmy się - im bardziej tłusta tym smaczniejsza tarta). Można też użyć jogurt: 150-200 g;
  • Jaja: 2 szt.;
  • Sól/pieprz/tymianek: do smaku;
Wykonanie: 
  • Ugotować bób w osolonej wodzie (15 minut). Obrać;
  • Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek lub inne zioła;
  • Seler pokroić na plasterki i ułożyć na upieczonym gorącym spodzie do tarty;
  • Rozłożyć ugotowany i obrany bób;
  • Zalać śmietaną zmieszaną z jajkami;
  • Zapiekać 170 st. C z temoobiegiem (25 min.)

1 komentarz: