Składniki (28-30 cm):
- Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
- Upieczony seler: 1 szt.;
- Bób (świeży lub mrożony): ok. 250 g;
- Śmietana (nie oszukujmy się - im bardziej tłusta tym smaczniejsza tarta). Można też użyć jogurt: 150-200 g;
- Jaja: 2 szt.;
- Sól/pieprz/tymianek: do smaku;
- Ugotować bób w osolonej wodzie (15 minut). Obrać;
- Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek lub inne zioła;
- Seler pokroić na plasterki i ułożyć na upieczonym gorącym spodzie do tarty;
- Rozłożyć ugotowany i obrany bób;
- Zalać śmietaną zmieszaną z jajkami;
- Zapiekać 170 st. C z temoobiegiem (25 min.)
Wygląda cudownie, zielono! :)
OdpowiedzUsuń