sobota, 10 sierpnia 2013

Czernicowe crumble

Czernice, czyli oczywiście jeżyny... Orzeźwiający deser zwłaszcza w dniu takim jak dziś, kiedy upały nieco zelżały i można włączyć piekarnik...


Składniki:
  • Czernice (jeżyny): 4 szklanki na 4-5 porcji;
  • Cukier: ok. 3/4 szklanki (najlepiej biały zmieszany z brązowym);
  • Ciasto kruche słodkie (tutaj): ok. 100 g na porcję;
Przygotowanie:
  • Ciasto schłodzić w lodówce a następnie w zamrażalniku (ok. 20 minut przed użyciem). Musi być na tyle twarde, żeby dobrze się ścierało na tarce, ale nie może zamarznąć na kość;
  • Czernice zasypać cukrem i delikatnie wymieszać (puszczą sporo soku);
  • Czernice rozłożyć do żaroodpornych miseczek (tutaj: 18 cm);
  • Lekko zmrożone ciasto ścierać na tarce (najgrubsze oczka) bezpośrednio na jeżyny;


  • Piec 20-25 minut w tem. 220 st. C;


  • Podawać gorące!;

2 komentarze: