Składniki:
- Czernice (jeżyny): 4 szklanki na 4-5 porcji;
- Cukier: ok. 3/4 szklanki (najlepiej biały zmieszany z brązowym);
- Ciasto kruche słodkie (tutaj): ok. 100 g na porcję;
Przygotowanie:
- Ciasto schłodzić w lodówce a następnie w zamrażalniku (ok. 20 minut przed użyciem). Musi być na tyle twarde, żeby dobrze się ścierało na tarce, ale nie może zamarznąć na kość;
- Czernice zasypać cukrem i delikatnie wymieszać (puszczą sporo soku);
- Czernice rozłożyć do żaroodpornych miseczek (tutaj: 18 cm);
- Lekko zmrożone ciasto ścierać na tarce (najgrubsze oczka) bezpośrednio na jeżyny;
- Piec 20-25 minut w tem. 220 st. C;
- Podawać gorące!;
Pyszny blog - będę obserwować i zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńO rany, na pewno przepysznie smakuje!
OdpowiedzUsuń