piątek, 9 sierpnia 2013

Roladki z bo(m)bową niespodzianką !

Delikatne roladki z zielonym środkiem. Szybko, zanim zniknie świeży bób!


Składniki:
  • Polędwiczki wieprzowe: tutaj 2 szt. (w sumie 500 g);
  • Mozzarella: ok. 200 g;
  • Boczek: ok. 150 g (najlepiej taki w gotowych długich cienkich plasterkach);
  • Bób: 20-30 nasion;
  • sól, pieprz, przyprawy;
Przygotowanie:
  • Bób ugotować (na al dente) ok. 5 min - żeby odeszła skórka. Obrać i odstawić;
  • Polędwiczki pokroić na plasterki (ok. 2 cm);
  • Każdy z plasterków delikatnie osolić i pop..rzyć z obu stron i z umiarem wyżyć się na nich tłuczkiem. Można posypać niewielką ilością tymianku;
  • Mozzarellę pokroić w cienkie plastry;
Złożyć roladki:
  • Na przygotowanym plasterku polędwiczki ułożyć plaster mozzarelli i ziarno bobu;
  • Zwinąć;
  • Owinąć plasterkiem boczku;



Smażenie:
  • Po 2 minuty z każdej strony na umiarkowanie mocnym "ogniu";
  • Piec ok 7-8 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem (najlepiej włożyć na patelni na której były podsmażane); Spokojnie - nie trzeba dłużej. Jeżeli zbyt długo będą pieczone cała mozzarella wypłynie...

1 komentarz: