niedziela, 28 lipca 2013

Tarta porzeczkowa

Czarna porzeczka to świetny materiał na słodki deser, nie sądzicie?


Składniki (28-30 cm): 
  • 1 + 0,5 porcji (1 porcja na spód + 0,5 porcji na wierzch) ciasta kruchego (słodkiego) na tartę (tutaj);
  • Czarna porzeczka: 400 g;
  • Opcjonalnie: garść agrestu;
  • Cukier puder: 100 g;
  • Mąka pszenna: 1 łyżka;
  • Cukier puder do posypania;
Wykonanie: 
  • Podpiec spód (ok. 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 st. C na dolnej półce);
  • Wymieszać cukier z mąką i obsypać owoce. Delikatnie wymieszać;
  • Wyłożyć owoce na spód;
  • Przygotować wierzch. Ciasto rozwałkować i naciąć według wzoru poniżej;
  • Ciasto nawinąć na wałek;
  • Rozwinąć ciasto na spodzie i delikatnie porozciągać;
  • Przyciąć wierzch dookoła;
  • Piec ok 25 minut 200 st. C;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz