sobota, 27 lipca 2013

Suflety porzeczkowo-malinowe



Parafrazując... Śpieszmy się kochać suflety... Tak szybko opadają. To moje pierwsze typowo owocowe. Ale na pewno będą następne :) W roli owoców osadziłem maliny i czarne porzeczki, ale warto eksperymentować z innymi miękkimi owocami. Wbrew pozorom robi się je błyskawicznie, a do tego są bardzo efektowne. Z podanej ilości wyszło 5 foremek (każda po ok. 125 ml). Świetne również na zimno!

Składniki: 
  • Mąka: 75 g (choć następnym razem spróbowałbym troszkę mniej - ok. 65 g);
  • Masło: 75 g;
  • Białka jajek: 5 szt.;
  • Cukier: 75 g (lub troszkę więcej lub mniej);
  • Owoce: 150 g czarnej porzeczki i ok. 300 g malin;
Wykonanie: 
  • Edit: Foremki posmarować masłem i obsypać cukrem pudrem;
  • Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.;
  • Owoce rozetrzeć widelcem, lub delikatnie zmiksować;
  • Na niewielkim "ogniu" roztopić masło. Dodać mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę;
  • Dodać owoce. Gotować 2-3 minuty;
  • Dodać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia;
  • Ostudzić do temperatury pokojowej;
  • Białka ubić na sztywno. Do białek dodawać stopniowo masę owocową i mieszać delikatnie;

  • Rozłożyć do foremek;

  • Piec 200 st. C. ok 15-17 minut na dolnej półce;
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem;

3 komentarze:

  1. wspaniałe! takie lekki, w sam raz na deser przy upałach ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat na popołudniowy deser :) Idealny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętajcie o nasmarowaniu masłem foremek! :)

    OdpowiedzUsuń