niedziela, 23 czerwca 2013

Szparagowa tarta z porem


Czyli połączenie smaków jesieni i wiosny w okrągłej formie.

Składniki (28-30 cm): 
  • Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
  • Szparagi: 1 pęczek;
  • Por: 2 szt.;
  • Śmietana lub jogurt: 150-200 g;
  • Jaja: 2 szt.;
  • Sól/pieprz: do smaku;
Wykonanie: 

  • Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek;
  • Szparagi przyciąć na długość około 1/3 średnicy formy (od szczytowej części szparaga oczywiście), aby osiągnąć efekt końcowy (vide infra). Pozostałe części szparagów drobno pokroić;
  • Szczytowe partie szparagów zblanszować w osolonej wodzie (1 minuta) i osuszyć;
  • Pory oczyścić, usunąć twarde liście i pokroić;
  • Szparagi podsmażyć na niewielkim "ogniu" (ok. 5 minut);
  • Dodać pory i dusić dalej (ok. 10 minut). Przyprawić do smaku;

  • Do porów/szparagów (lekko ostudzonych) dodać połowę śmietany z jajkami i wymieszać. Następnie taką mieszankę wyłożyć na gorący upieczony spód do tarty;
  • Szczytowe części szparagów ułożyć promieniście na tarcie i oblać pozostałą porcją śmietany;
  • Piec w temp. 180 st. C (25-30 minut);





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz