sobota, 25 maja 2013

Tarta z botwiną i serem feta



Składniki (28-30 cm): 

  • Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
  • Botwina: 2 pęczki;
  • Śmietana (nie oszukujmy się - im bardziej tłusta tym smaczniejsza tarta). Można też użyć jogurt: 150-200 g;
  • Jaja: 2 szt.;
  • Ser Feta: 200 g;
  • Sól/pieprz/tymianek: do smaku;

Wykonanie: 

  • Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek;
  • Buraczki odciąć od liści, obrać. Każdy pokroić na 6-8 kawałków;
  • Podsmażyć na niewielkim "ogniu" (10 min.);


  • Dodać pokrojone liście i smażyć jeszcze kilka minut;


  • Do buraków dodać ok. 1/3 śmietany (lub jogurtu), wymieszać;
  • Na gorące ciasto wyłożyć kolejno: Buraki, ser i śmietanę zmieszaną z jajkami;


  • Zapiekać 180 st. C z temoobiegiem (25 min.)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz