sobota, 11 maja 2013

Szparagi owinięte ciastem francuskim



Już są! Gromowe ziele (to po staropolsku). Ciasto francuskie można kupić lub zrobić (tutaj)
Składniki:
  • Szparagi;
  • Boczek cienko pokrojony;
  • Ciasto francuskie;
  • Pomidorki koktajlowe (opcjonalnie);
Przygotowanie:
  • Szparagi oczyścić i delikatnie usunąć powierzchniowe włókna. Aby usunąć najtwardszą dolną część najlepiej delikatnie przełamać w dolnej części;
  • Wodę w garnku zagotować i posolić;
  • Szparagi związać, aby w garnku zachowały pozycję pionową podczas gotowania (dlatego wąski garnek będzie lepszy), a szczyty nie były zanurzone i gotowały się na parze;
  • Szparagi włożyć do wrzątku (szczyty do góry!) i gotować 2 minuty;
  • Szparagi wyjąć, rozłożyć na papierowym ręczniku i osuszyć;
  • Chwycić 2-3 szparagi  i owinąć boczkiem a następnie ciastem francuskim;
  • Tak przygotowane pakiety rozłożyć na naczyniu do pieczenia (najlepiej rozgrzanym). Dla dekoracji można dodać kilka drobnych pomidorków;
  • Piec 200 st. C ok 15-20 minut - aż ciasto ładnie się zarumieni i rozwarstwi;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz