piątek, 17 maja 2013

Kurczak dla szparagofili

Składniki:
  • Szparagi: 1 wiązka;
  • Filety z kurczaka: 4 szt.;
  • Boczek (cienko pokrojony): 150 g. Można też użyć szynki parmeńskiej;
  • Śmietana: 200 g;
  • Pietruszka zielona: 1 pęczek;
  • Opcjonalnie: świeży tymianek, mięta;
Przygotowanie:
  • Szparagi oczyścić i delikatnie usunąć powierzchniowe włókna. Aby usunąć najtwardszą dolną część najlepiej delikatnie przełamać w dolnej części. Odkroić część szczytową szparagów (ok. 3 cm), resztę pokroić na 1 cm kawałki;
  • Każdy filet z kurczaka owinąć ciasno boczkiem;
  • Śmietanę wymieszać z pietruszką i ziołami i szczyptą soli i pieprzu;
  • Kurczaka smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty. Kurczaka odwrócić, dodać pokrojone szparagi (bez szczytów) i smażyć dalsze 3-4 minuty;
  • Dodać śmietanę z pietruszką i ziołami. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu 5 minut;
  • Dodać szczyty szparagów (nie trzeba ich mieszać - uduszą się na parze). Przykryć i dusić dalsze 5-7 minut;


4 komentarze:

  1. Fantastyczne! Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagofil:) Rewelacyjne słowo:) Czuję się szparagofilem... szparagi pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szparagofilem nie jestem,ale moze zostane,bo zdjecia sa super zachecajace do wyprobowania ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Przyjmij nominacje do nagrody Liebster Awards :)

    http://kuchniapomyslow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń