środa, 27 marca 2013

Tarta z makiem

Mak to nie tylko makowce...


Składniki:
(forma 28 cm)

Kruchy spód:
  • Mąka: 270 g;
  • Masło: 150 g;
  • Cukier puder: 60 g;
  • żółtka: 2 szt.;
  • Mleko: 2-3 łyżki;

Wypełnienie:
  • Mak: 60 g (lub Mak zmieszany z mielonymi migdałami proporcji 1:1);
  • Mleko: 50 ml;
  • Masło: 200 g;
  • Cukier puder: 120 g;
  • Skórka z 1 cytryny;
  • Jaja: 2 szt.;
  • Mąka: 120 g;
Lukier:
  • Cukier puder: 150 g;
  • Sok z cytryny: 1 Łyżka;
  • Mleko: 1-2 Łyżki;
Przygotowanie:

Kruchy spód:
  • Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać masło w kawałkach i utrzeć (ja używam ugniatarki do ziemniaków);
  • Dodać żółtka oraz mleko. Ugniatać ciasto łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyc do lodówki na 15 minut;
  • Upiec (ja przykrywam folią i zasypuję soją i tak piekę kilka minut). Następnie odsłaniam i piekę aż się przyrumieni;
  • Ostudzić;


Wypełnienie:
  • Mak (Lub mak z migdałami) wymieszać z gorącym mlekiem, odstawić;
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i skórką cytrynową;
  • Wbić żółtka i ucierać (nie przejmować się, jeśli skłądniki się rozdzielą);
  • Dodać mak namoczony w mleku i wmieszać delikatnie mąkę (masa będzie miała konsystencję gliny);

  • Wyłożyć na ostudzonym spodzie i wstawić do piekarnika (Całość wygładzi się w piekarniku);
  • Piec ok. 20-25 min;
  • Posmarować lukrem;


3 komentarze:

  1. mam pytanie odnoście tej pięknej tarty: czy soję można zastąpić soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Soję można zastąpić tu dowolną niepalną i nietoksyczną substancją stałą :)

    OdpowiedzUsuń