niedziela, 23 czerwca 2013

Szparagowa tarta z porem


Czyli połączenie smaków jesieni i wiosny w okrągłej formie.

Składniki (28-30 cm): 
  • Porcja ciasta kruchego (wytrawnego) na tartę (tutaj);
  • Szparagi: 1 pęczek;
  • Por: 2 szt.;
  • Śmietana lub jogurt: 150-200 g;
  • Jaja: 2 szt.;
  • Sól/pieprz: do smaku;
Wykonanie: 

  • Jajka lekko ubić i dodać śmietanę (lub jogurt). Dodać sól (ok. 1/4 łyżeczki) i tymianek;
  • Szparagi przyciąć na długość około 1/3 średnicy formy (od szczytowej części szparaga oczywiście), aby osiągnąć efekt końcowy (vide infra). Pozostałe części szparagów drobno pokroić;
  • Szczytowe partie szparagów zblanszować w osolonej wodzie (1 minuta) i osuszyć;
  • Pory oczyścić, usunąć twarde liście i pokroić;
  • Szparagi podsmażyć na niewielkim "ogniu" (ok. 5 minut);
  • Dodać pory i dusić dalej (ok. 10 minut). Przyprawić do smaku;

  • Do porów/szparagów (lekko ostudzonych) dodać połowę śmietany z jajkami i wymieszać. Następnie taką mieszankę wyłożyć na gorący upieczony spód do tarty;
  • Szczytowe części szparagów ułożyć promieniście na tarcie i oblać pozostałą porcją śmietany;
  • Piec w temp. 180 st. C (25-30 minut);





środa, 19 czerwca 2013

Na Upały! Gazpacho

Chłodnik idealny na upały. Szybko się go robi, ale niestety trzeba go zrobić dużo wcześniej, aby zdążył się schłodzić w lodówce a smaki się przeniknęły. Można też dodać pokruszonego chleba, będzie bardziej sycący. Można też zjeść z grzankami.
Składniki: 
  • Sok pomidorowy: 2 l;
  • Ogórki starte na drobnych oczkach: 4 szt.;
  • Papryka, posiekana na jak najmniejsze kawałki: 2 szt.;
  • Czosnek: 4 ząbki, wyciśnięte;
  • Śmietana: 200 g;
  • Pietruszka: 1 duży pęczek;
  • Zioła: bazylia, oregano;
  • Ocet winny: 2 łyżki lub do smaku;
  • Sól, pieprz;