niedziela, 1 kwietnia 2012

Primaaprilisowe jaja... Czekoladowe!

Chcecie zrobić psikusa? Jedzenie nadaje się do tego znakomicie!



Składniki:
  • 12 dużych jajek
  • Olej słonecznikowy
Nadzienie:
  • Czekolada gorzka: 200g;
  • Masło: ok. 120 g;
  • Jajka: 3 szt;
  • Cukier puder: ok. 80 g;
  • Mąka pszenna: ok. 120 g;
  • Kakao: 3 łyżki;
  • Szczypta soli;
Przygotowanie:
  • Z jajek należy wyciągnąć zawartość. W tym celu nakłuć szczyt jajka (np. korkociągiem) i poszerzyć otwór do wielkości końcówki rękawa cukierniczego. 
 


  • Do środka jajka włożyć wykałaczkę (lub rzeczony korkociąg) i zamieszać. Białko z żółtkiem wypłynie swobodnie.



  • Skorupki dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie moczyć godzinę w solance (100g soli na litr wody). Należy dopilnować, żeby  solanka wypełniła wnętrze jaja. Solankę wylać ze skorupek i jeszcze raz wypłukać zimną wodą.
  • Ułożyć na ręczniku papierowym otworami do dołu. Gdy wyschną do każdej skorupki wlewamy troszkę oleju i kręcimy w ten sposób, aby "naoliwić" wnętrze skorupek. Resztę wylać.
Nadzienie:
  • Na małym ogniu czekoladę rozpuścić z masłem często mieszając. Zdjąć z ognia.
  • Jajka  ubić z cukrem.
  • Cały czas mieszając dodać lekko ostudzoną czekoladę. Sól połączyć z mąką i wmieszać ją w masę czekoladową.
  • Tak powstałe gładkie ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i napełnić skorupki do 3/4 wysokości.

  • Skorupki umieścić w dołkach formy na muffinki otworami do góry. Piec ok. 15 minut (180 st. C).