czwartek, 29 września 2011

Placki cukiniowe

Drobna przekąska lub dodatek do mięs... 

Składniki (6 porcji) : 
  • 800 g cukinii;
  • 200-250 g mąki;
  • 2 jajka;
  • Ok. 100 g miękkiego sera (np. camembert / brie); 
  • Sól (1 płaska łyżeczka), pieprz do smaku;
  • Opcjonalnie zioła (tymianek / oregano); 
  • Oliwa do smażenia; 

Przygotowanie:
  • Cukinię obrać (jeśi cukinia jest młoda i delikatna można skórę zostawić), usunąć nasiona;
  • Miąższ zetrzeć na dużych "oczkach". Odstawić na kilka minut. Mocno odcisnąć. Z początkowej ilości pozostanie ok. 500 g cukinii gotowej do użycia; 
  • Dodać sól, zioła i roztrzepane jaja;
  • Stopniowo dodawać mąkę co jakiś czas mieszając. Do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smażenia (dużo zależy od ilości wody zawartej w cukinii);
  • Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię nakładać łyżką masę formując małe placuszki;
  • Podczas smażenia nałożyć na każdy placek kilka drobnych kawałków sera;
  • Odwrócić i podsmażyć drugą stronę, aż ser się stopi i zrumieni;
  • Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu;





piątek, 23 września 2011

Malinowe crumble

Wielkie wydarzenie... To pierwszy deser tutaj. Niech będzie prosty i sezonowy. Można go wykonać z wszystkimi owocami (a przynajmniej warto spróbować).

Składniki i wykonanie (6 porcji) :
 
Przygotować ciasto kruche:
  • 200 g mąki;
  • 100 g masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 żółtka
Mąkę, masło i cukier połączyć i wyrobić szybko dłonią lub... tłuczkiem do ziemniaków, o ile jest w formie pogiętego pręta (kto by pomyślał ile ma zastosowań...). Ważne, aby uzyskać konsystencję sypką - "okruchów chleba". Dodać żółtka. Wyrobić szybko dłonią. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut.
Maliny (ok 600-700 g) rozłożyć do sześciu żaroodpornych miseczek / kokilek. Posypać cukrem pudrem. Ciasto, które powinno już zamarznąć i być sztywne utrzeć na największych oczkach tarki wprost na maliny.

Miseczki włożyć do piekarnika, upiec na złoto (200 st C, ok. 25-30 minut). Świetne na gorąco i na zimno. Po wyjęciu z piekarnika można ponownie posypać cukrem pudrem.



środa, 21 września 2011

Włoski klasyk inaczej...

Składniki na 4-6 porcji:

Kulki mięsne:
  • Ok 500 g wołowiny mielonej (np. pega lub gulasz);
  • 1 mała papryka czerwona (drobno pokrojona);
  • Duży pęczek koperku (drobno posiekany);
  • 1 surowe żółtko ;
  • Sól, pieprz;
  • Bułka tarta;


Sos pomidorowy:
  • 3 puszki pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz, oregano;
Przygotowanie:
  • Przygotować sos: na oliwie podsmażyć chwilę czosnek. Dodać pomidory. Dodać przyprawy, ocet balsamiczny. Gotować na otwartym ogniu ok. 30 minut;
  • Paprykę podsmażyć na oliwie niewielkim ogniu do miękkości (ok 10 minut) i odstawić do ostygnięcia;
  • Mięso wymieszać z koperkiem, żółtkiem, solą (ok. 1 łyżeczka), pieprzem;
  • Dodać podsmażoną paprykę do masy mięsnej;
  • Jeżeli konsystencja będzie zbyt luźna dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej postaci;
  • Z masy mięsnej formować kulki (wielkości piłki do ping ponga) (Będzie łatwiej mając troszkę mąki na dłoniach i pod ręką w razie potrzeby);
  • Kulki podsmażyć z dwóch stron na odrobinie oliwy a następnie przenieść do gotującego się sosu pomidorowego;
  • Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Podawać z długim makaronem (np. spagetti lub bavette);




sobota, 17 września 2011

Bób i kurki...

 Trzeci wątek... Drugi zawierający bób... Czyż to nie podejrzane? Jeśli mogę być o coś słusznie podejrzewany to właśnie o miłość do bobu... Słusznie!


Składniki na 4 porcje:

  • ok 700 g bobu (świeży lub mrożony);
  • ok. 0,5 kg kurek;
  • 300 - 400 g makaronu tagliatelle;
  • masło;
  • oliwa;
  • sól, pieprz, tymianek;

Przygotowanie:
  • Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Odcedzić. Obrać;  
  • Kurki podsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Posolić, popie...yć. Kiedy będą miękkie dodać bób (powinien być jeszcze ciepły po gotowaniu). Dodać tymianek. Dusić 10 minut (dolać odrobinę wody/bulionu/białego wina);
  • W międzyczasie ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu lub swojego widzi-mi-się. Odcedzić. Dodać do naczynia w którym dusiły się kurki z bobem i wymieszać;
  • Na talerzu skropić dobrą oliwą. Można też posypać parmezanem lub przepraszam za wyrażenie: analogiem (np. litewski twardy Dziugas);